Press enter after choosing selection

Compact Home Wins Architectural Publication Award

Compact Home Wins Architectural Publication Award image
Parent Issue
Day
5
Month
February
Year
1955
Copyright
Copyright Protected
Rights Held By
Donated by the Ann Arbor News. ┬ę The Ann Arbor News.
Related
OCR Text

´╗┐Compact Home Wins Architectural Publication Award

Local House Design Cited By Magazine

Prof. and Mrs. David M. Dennison, after living for years in a three-story colonial home, decided to build a modern, more compact home.

The result not only gave them what they wanted, but it brought the designer Architect Robert C. Metcalf of Ann Arbor a citation by Progressive Architecture, a trade publication in its annual "Design Awards" program. There were 34 awards presented from among 500 entrants in all types of construction.

In describing the home, the publication said, "The clients...wanted a small home, easy to maintain yet spacious enough to accommodate visiting children and to entertain...guests for committee meetings and dinner parties." It then went on to commend the home for its simple construction.

Usefulness Combined With Looks

The home is located at 2511 Hawthorne Rd., just inside the city limits. It is on an 80x200-foot lot. In its construction are many features which combine usefulness with looks.

A slightly sloping roof meeting a peak in the middle is one example. It imparts a modern, sleek look, yet serves basically to give, through its overhang, protection against a southern exposure received directly by the living room.

The rooms of the Dennison home have a tendency to blend together. A large hall, which serves as an entranceway is also the focal point from which all sections are reached. Prof. Dennison terms it the "Key" to the home.

Many of the walls dividing the rooms do not extend all the way to the ceiling and thus give a more open feeling. Yet, the home smacks on the conventional in some aspects. For example, there is a separate dining room, not found in many of today's modern homes.

The living room includes a large brick fireplace, the chimney of which serves as a wall between the living room and the hall.

Plenty Of Storage Space

Also on the same level are a bedroom, bathroom, lavatory and kitchen. Here, as throughout the remainder of the home, is plenty of storage space. Sliding doors prevail.

From the end of the hall, stairs descend to the lower level. At one end is a study and another bedroom and bathroom. This, because of the slope of the lot, is on ground level. At the opposite end of this floor is a utility room, shop and dark room. This end, once again because of the slope of the land, is below the surface.

Most of the walls and the ceiling are plastered. There is, however, cedar paneling to break the pattern. And the exterior is of cedar. The entire floor is of oak. A walk, suspended about a foot above the ground, leads from the front door to the garage. This is covered by a roof.

The home, built by Lawrence A. Larson, offers all the compact comfort and ease of upkeep common to modern-styled homes. Yet it is not a small home. It has more square-feet of living area, than do many conventional two-story dwellings. It should keep its appearance and usefulness for many years to come.

EXTERIOR OF CEDAR: The trim lines of Prof. and Mrs. David M. Dennison's home at 2511 Hawthorne Rd. well illustrate the modern trend in styling. Note the slightly peaked roof. The exterior is of cedar. This home was designed by Robert C. Metcalf, local architect, and built by Lawrence A. Larson, also of Ann Arbor. It was completed in December.

THE 'KEY' TO THE HOUSE: This hallway, viewed from a landing of the stairs which descend to the lower level of Prof. and Mrs. Dennison's home, is termed by the owners the key to the house. From it, one has access to every part of the home.

OPEN PLANNING: From the living room of Prof. and Mrs. David M. Dennison's home at 2511 Hawthorne Rd., an open path leads across the hall into the separate dining room. Some of the wall partitions do not quite reach the ceiling, thus adding an even greater feeling of openness throughout the home. The sloped roof is evident at the upper left.